Deventer tijdens de Spaanse periode

 

In 1569 marcheerde de Spaanse kolonel Mondragon, Aan het hoofd van een bezettingsmacht van 900 soldaten, Deventer binnen.

 

De Spaanse bezetters Dit Spaanse bezettingsleger bestond uit woeste huurlingen die Uit heel Europa afkomstig waren. De soldaten werden, bij Gebrek aan een kazerne, bij de burgerbevolking ingekwartierd, Het waren ongelikte beren die gewapend waren met musketen, zich misdroegen en hele gezinnen terroriseerden. Behalve vechten hadden deze rouwdouwers dan ook niets te Doen. Exercitie bestond niet en het aanleggen van Verdedigingswerken werd overgelaten aan boeren en burgers. Het grootste deel van de tijd zaten ze in kroegen, ruzie te maken , te dobbelen en te drinken. En na sluitingstijd gingen ze op hun ‘logeeradres ’gewoon verder.

 

De kok-soldaat Eén Spaanse soldaat, Pedro Antonio Fantana-deMilar, Werd gehuisvest in dit pand, de toenmalige herberg ‘de Zeevende Heemel’van waard Paulus Joehstens. Pe-dro bleek de uitzondering op de regel. Hij was dan wel soldaat in het Spaanse leger, maar hij was geen bruut, zoals zijn collega’s. Zijn hart lag bij muziek,dichtkunst en vooral : kookkunst. Pedro bracht zijn dagen door in de keuken van de herberg. Hij toverde het ene heerlijke gerecht na de ander op tafel. Aria’s zingend en gedichten voordragend experimenteerde hij naar hartelustmet plaatselijk, verse ingrediënten om er de gerechten uit zijn vaderland uit te bereiden. De stadsnotabelen kwamen vaak genieten van zijn kookkunst en Pedro Antonio Fantana-deMilar werd een geliefd Inwoner van onze stad. Een aantal van Pedro’s bijzondere Gerechten is nog altijd op de kaart te vinden…